Followers

Custom Search

Saturday, July 30, 2011

Air Barli Berlimau


Bahan-Bahan
30 gm barli
500 ml air
¼ biji limau sederhana besar
30 gm gula secukup rasa
½ biji ceri
1 tangkai daun pudina

Cara Membuatnya
Basuh & rebus barli ke dalam periuk dengan 500 ml air. Apabila mendidih, kecilkan api & biarkan barli merenih hingga air kelihatan keruh. perh limau & buangkan bijinya ke dalam cawan. Tapis air barli ke dalam mangkuk yang berisi gula & kacau. 

Biarkan ia sejuk. Apabila air barli itu telah sejuk, masukkan air limau yang diperah tadi. Sejukkan di dalam peti ais. Campurkan air barli berlimau itu dengan air untuk mendapatkan 500 ml & hidangkan sejuk / suam dengan ceri & daun pudina.

  

 

Tuesday, July 19, 2011

Bergedil Isi Ketam

Bahan-Bahan

500 gm ubi keledek
150 gm isi ketam
2 helai daun sup (dihiris halus)
2 helai daun bawang (dihiris halus)
½ sudu kecil lada putih
2 biji telur ayam (1 biji untuk dicelup)
Minyak masak
Serbuk perasa
Garam


Cara Membuat 

Rebuskan ubi keledek sehingga empuk. Masukkan ke dalam mangkuk besar. Kemudian lenyekkan hingga hancur.

Masukkan bahan-bahan lain (kecuali minyak) dan gaulkan hingga sebati.

Kemudian ulikan menjadi bentuk bergedil. Pecahkan sebiji telur dan pukul sedikit.

Celupkan bergedil satu persatu ke dalam telur yang telah dipukul tadi dan goreng dengan menggunakan yang panas.

Hidangkan bersama sos cili.

Monday, July 4, 2011

International Receipe : Special Baked Macaroni With Cheese


Bahan- Bahan
475 ml susu segar
1 helai daun bay
secubit serbuk buah pala
50 g mentega
40 g tepung 
175 g cheese Parmesan atau Cheddar (atau campuran kedua-dua) - (grated)
40 g serbuk roti
450 g macaroni (atau pasta yang pendek)
secubit garam
sedikit serbuk lada hitam

Cara Membuatnya 
Macaroni & Cheese: 52 Recipes from Simple to Sublime250 True Italian Pasta Dishes: Easy and Authentic RecipesUntuk membuat "bechamel sauce"

Panaskan susu dan daun bay di dalam periuk kecil dengan api perlahan. Awas, jangan biarkan ia mendidih. Ketepikan.

Cairkan mentega di dalam periuk. Masukkan tepung, sebatikan. Masak selama 2-3 minit. Hati-hati agar tidak hangit. Tapiskan campuran susu tadi dan masukkan ke dalam adunan tepung tadi. Sebatikan dan gaulkan perlahan. Masak sehingga mendidih, kacau selalu. Masak selama selama 4-5 minit. Masukkan sedikit garam dan lada hitam dan serbuk buah pala. Padamkan api dan masukkan 30 ml cheese dan kacau hingga cheese cair dan sebati.

Panaskan oven 200 darjah C (400 darjah F). Sapukan sedikit mentega pada bekas casserole (oven proof) dan taburkan sedikit serbuk roti.

Sambil itu, rebus pasta dengan air yang dimasukkan sedikit minyak dan garam (atau salted butter) sehingga 3/4 masak atau "al dente". (Tip : kurang sedikit daripada masa yang dianjurkan di paket).

Buang air rebusan pasta dengan penapis. Masukkan ke dalam "sos bechamel" tadi, gaul rata. Masukkan ke dalam bekas casserole. Taburkan serbuk roti dan baki cheese tadi. Bakar selama 20 minit sehingga kekuningan dan cheese membuak. Kemudian boleh hidangkan diwaktu petang.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

My Blog List

More Story Here

Let Join !