Followers

Custom Search

Monday, January 30, 2012

Bubur Berlauk

Bahan-Bahan
1 pot beras - cuci bersih
2 keping ayam ( bahagian dada)
200gm daging
½ sudu kecil biji lada hitam
Sedikit ikan bilis
Sedikit udang kering
Garam secukup rasa
Air secukupnya (anggaran 6 pot beras)
Lobak jeruk di potong dadu
Bawang goreng
Daun sup 
 
 Cara Membuat
1. Kisar lada hitam,ikan bilis dan udang kering.
2. Potong dadu (kecil-kecil) ayam dan daging.
3. Masukkan beras,air, ayam dan daging serta bahan kisar ke dalam periuk nasi (rice cooker) dan garamkan.Tekan butang 'cook'.
3. Kacau sekali sekala sehingga nasi kembang dan air agak kering.
4. Biarkan bubur sentiasa panas di dalam rice cooker sehingga hendak dihidangkan.
Taburkan lobak jeruk, bawang goreng dan daun sup ke atas hidangan.

Wednesday, January 18, 2012

Spageti Lala Bercili

Bahan-Bahan
250gm  Spageti , masak mengikut arahan pada bungkusan
1kg Lala, dicuci bersih
10 biji cili padi, ditenyeh
180g Susu sejat.(boleh diganti santan)
5 ulas bawang putih, dicincang elok
1 cawan selasih Thailand
Garam dan lada untuk tambahan rasa

 Lala Mentah
 Cara Penyediaan
1. Masukkan lala ke dalam kuali dan tutup dengan penutup. Biarkan sehingga masak.
2. Alihkan lala ke dalam mangkuk dan simpan pati lala berasingan.
3. Masukkan 4 sudu besar minyak  zaitun dan tumis bawang putih dan cili padi sehingga 
    wangi.
4. Masukkan pati lala tadi bersama susu sejat dan didihkan dengan pelahan.
5. Kemudian gaulkan lala yang telah dimasak bersama daun selasih Thailand
Lebih kurang 30 minit sahaja untuk masak, makanan hanya cukup 4 orang makan sahaja.

Maklumat Tambahan : Selasih Thailand

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

My Blog List

More Story Here

Let Join !