1 kg kelapa parut
(sudah dikupas kulitnya)
500g sagu biji
Garam halus dan Gula melaka secukupnya
daun pisang(dilayur)
Lidi secukupnya
Cara Membuatnya
1 Basuh sagu biji.Tapis dan biarkan 30 minit.
2 Basuh sagu biji sekali lagi.Biarkan di tapisan selama 30 minit lagi.
3 Gaul sagu biji dengan kelapa parut dan garam halus.
4 Letakkan satu sudu makan campuran sagu biji-kelapa ke atas daun pisang. Tabur gula melaka yang telah diracik. Tutup dengan satu atau dua sudu makan campuran sagu biji-kelapa parut.
5 Semat daun pisang dengan lidi.
6 Kukus hingga naik wap(20 minit)atau sehingga daun pisangnya layu.
Kemudian boleh dihidangkan diwaktu petang.
Banyak lagi di http://koleksiresepiterhebat.blogspot.com Koleksi Petua, Business Idea, Jana $$ Dari Rumah Halal,
Peluang Business Dari Oversea
No comments:
Post a Comment