Bahan-Bahan
300 gm daging lembu
2 biji bawang besar (dihiris)
3 ulas bawang putih (dititik)
125 gm sos tomato
4 sudu besar cili kering (dikisar)
2 biji bawang besar (dihiris)
3 ulas bawang putih (dititik)
125 gm sos tomato
4 sudu besar cili kering (dikisar)
Sedikit kicap cair
Garam secukup rasa
Sedikit air
Minyak untuk menumis
Garam secukup rasa
Sedikit air
Minyak untuk menumis
Cara Membuat
Rebus daging dengan ditambah sedikit pewarna merah sehingga empuk. Potong daging lebih kurang sebesar 5 cm. Panasakan minyak & tumis bawang putih sehingga naik baunya. Masukkan cili kering. Tumis sehingga pecah minyak. Masukkan sos tomato & daging yang telah dipotong tadi bersama sedikit air. Tambahkan sedikit garam & kicap cair. Masak sehingga kuah agak kering barulah dimasukkan pula hirisan bawang besar. Kacau seketika & angkat.
Nota : Menu menarik berbuka dan bersahur.
Salam, Nampak macam sedap..kena try ni..:)
ReplyDelete: ANEKA RESEPI TERKINI
wahwah ..
ReplyDeletetime kaseh krane mmberi resepi2 ...
sdap sngguh ..
hemmm jadi keroncongan kih perutku...cukuruyuuuk melihat resep masakan pada bulan puasa ;)
ReplyDeleteKERANG KRISPI (Irlandia) # FILETTI DI PAGELLO CON SALSA BELLAGINA (Italia) # GREEN TEA BLASTER (Australia) # TUMIS UDANG TIGA RASA (China) # AYAM KECAP ALA SINGAPURA # BAKSO SAPI, BAKSO AYAM, BAKSO IKAN PANIR (Jepang) # CHICKEN BLACK PAPER (China) # GUANGZHOU CUISINE ALA PEKING (China) # SAPI KUAH BUMBU MONGOL # IGA BAKAR (Mongolia) # DAGING SAPI PEKING # SIOMAY (ChinA) # FUNG CHAW (HONGKONG) # MIE HONGKONG # SUP DAGING IKAN DENGAN APEL (Tokyo) # KARHAI CHICKEN (India) # VEGETABLE BIRYANI (Bombay) # LAKSAN UDANG (Jepang) # TAHU ISI GORENG SAUS PEDAS (Malaysia) # TOSA TOFU (Jepang) # PANGSIT GORENG (China) # DAGING SAPI LADA HITAM (Kamboja) # KAMBING MASAK TOMAT (Turki) # FILLET TURKEY PARMAGIANA