Bahan-Bahan
BAHAN A:
1kg tulang lembu//kambing
BAHAN B:
cili kering 10tangkai ( ikut citarasa)
10biji bawang merah
5biji bawang putih
1inci halia
sedikit belacan
BAHAN C :
3batang serai dibakar dan ketuk
1inci lengkuas dibakar dan ketuk
3ulas bawang merah (dihiris halus) sedikit halba
air asam jawa
garam dan bahan perasa (secukup rasa)
kerisik
1kg tulang lembu//kambing
BAHAN B:
cili kering 10tangkai ( ikut citarasa)
10biji bawang merah
5biji bawang putih
1inci halia
sedikit belacan
BAHAN C :
3batang serai dibakar dan ketuk
1inci lengkuas dibakar dan ketuk
3ulas bawang merah (dihiris halus) sedikit halba
air asam jawa
garam dan bahan perasa (secukup rasa)
kerisik
Cara Membuat
Rebus tulang sehingga empuk dan ketepikan kisar bahan2 B sehingga halus
Panas kan minyak , masukkan bahan2 C dan seterusnya tumis sehingga naik bau nya
masukkan bahan B goreng garing .
apabila sudah garing , masukkan tulang yang direbus dan gaul sehingga sebati .
masukkan air asam jawa dan semangkuk air , garam , kerisik dan bahan perasa .
angkat setelah mendidih . masukkan daun limau purut(ikut citarasa anda)
Panas kan minyak , masukkan bahan2 C dan seterusnya tumis sehingga naik bau nya
masukkan bahan B goreng garing .
apabila sudah garing , masukkan tulang yang direbus dan gaul sehingga sebati .
masukkan air asam jawa dan semangkuk air , garam , kerisik dan bahan perasa .
angkat setelah mendidih . masukkan daun limau purut(ikut citarasa anda)
Cadangan Hidangan
hidangan boleh dimakan bersama sama nasi putih , ikan kering dan sambal belacan . ianya jga boleh dicicah bersama roti .
No comments:
Post a Comment