Thanks to : Kak Ummi
Salam semua, Sempena musim panas, fatin rasa esok rasanya fatin berkongsi agar-agar, Selamat mencuba !
Bahan-Bahan
1 tahil agar-agar
4 cawan air biasa(1 drpnya air cocktail)
1 tin susu cair
6 biji telur gred A(pukul asing dulu)
4 cawan air biasa(1 drpnya air cocktail)
1 tin susu cair
6 biji telur gred A(pukul asing dulu)
½ cawan gula(tambah ikut selera)
½ cawan susu pekat(tambah ikut selera)
Kismis secukupnya
1 sudu teh vanilla
½ tin buah cocktail(buah sahaja)
½ cawan susu pekat(tambah ikut selera)
Kismis secukupnya
1 sudu teh vanilla
½ tin buah cocktail(buah sahaja)
Cara Membuat
1)Agar-agar dibasuh,terus dimasukkan ke dalam loyang yang dikehendaki
2)Lain-lain bahan dicampur dalam satu bekas lain,kemudian dituang kedalam loyang.
3)Seelok-eloknya buah cocktail,agar- agar dan kismis dimasukkan berselang- seli dengan segala bahan cecair tadi
Peringatan:Agar-agar tadi dalam keadaan panjang(jangan dipotong)
4)Kukus mesti 2 jam
*** Boleh dimakan sebagai pencuci mulut pada bila-bila masa.
Cara Membuat
Air boleh ditambah atau dikurang mengikut selera kepejalan agar-agar masing-masing .Awas!Selepas 2 jam jika dicucuk dengan garfu,agar-agar masih cair,ini kerana agar-agar tidak akan mengeras sehingga habanya hilang.
Barulah boleh dimasukkan kedalam peti sejuk.Untuk ubahsuai boleh digunakan kuning telur sahaja kerana putih telur akan menyebabkan agar-agar sedikit keras dan hanyir.Bila agar-agar dipotong ia akan kelihatan seperti kristal diantara buah-buahan.
Selamat mencuba!
No comments:
Post a Comment