Followers

Custom Search

Tuesday, July 19, 2011

Bergedil Isi Ketam

Bahan-Bahan

500 gm ubi keledek
150 gm isi ketam
2 helai daun sup (dihiris halus)
2 helai daun bawang (dihiris halus)
½ sudu kecil lada putih
2 biji telur ayam (1 biji untuk dicelup)
Minyak masak
Serbuk perasa
Garam


Cara Membuat 

Rebuskan ubi keledek sehingga empuk. Masukkan ke dalam mangkuk besar. Kemudian lenyekkan hingga hancur.

Masukkan bahan-bahan lain (kecuali minyak) dan gaulkan hingga sebati.

Kemudian ulikan menjadi bentuk bergedil. Pecahkan sebiji telur dan pukul sedikit.

Celupkan bergedil satu persatu ke dalam telur yang telah dipukul tadi dan goreng dengan menggunakan yang panas.

Hidangkan bersama sos cili.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

My Blog List

More Story Here

Let Join !