Pegaga Kerinting -Ikhsan JieMelaka : Lihat asal-usul dan khasiatnya |
Assalamualaikum dan selamat pagi, anda kenal ulam pegaga ? (adik beradik ismet ulam raja ha ha ha lawaknya). Mesti kenal bukan, memang terkenal sebagai ulam awet muda. Jadi apa kata, kita buat air jus pegaga limau untuk makan tengahari nanti.
Cara membuatnya sangatlah mudah dan ringkas. Sesiapa pun boleh mencuba. Selamat mencuba resepi dibawah ini,
Bahan-Bahan
1.Pegaga
2. Gula
3. Secubit Garam
4. Asam Limau
5. Ais
2. Gula
3. Secubit Garam
4. Asam Limau
5. Ais
Cara-Cara Membuat
1. Pegaga dimesin bersama air secukupnya.
2. Tapiskan pegaga tadi. Masukkan gula dan garam tadi.Kacau
3. Perahkan sedikit asam limau dan masukkan ais.
2. Tapiskan pegaga tadi. Masukkan gula dan garam tadi.Kacau
3. Perahkan sedikit asam limau dan masukkan ais.
Maklumat Tambahan
Sesuai dihidangkan di waktu makan tengah hari atau petang kerana ia menghilangkan dahaga dan menyegarkan
Gambar Ihsan : fantaghirolynn |
Iklan :
No comments:
Post a Comment