Sumber : Anugerah Alam |
Bahan-Bahan
2 batang serai - dititik
1/2 mangkuk kecil kelapa goreng
1 mangkuk santan pekat
1/2 mangkuk kecil belimbing buluh
Beberapa helai daun limau purut
Daun kunyit - dihiris halus
10 biji cili padi - tumbuk halus
1 inci Kunyit hidup
Cara Membuatnya
Daging dibersihkan kemudian disalai diatas bara api , Terbalikkan hanya 2 kali sahaja
Apabila sudah masak, sejukkan sebentar kemudian dihiris ( dlm 2cm ).
Apabila sudah masak, sejukkan sebentar kemudian dihiris ( dlm 2cm ).
Kelapa parut disanggan sehingga kekuningan kemudian dikisar halus. Satukan kesemua bahan yang telah ditumbuk halus bersama serai, daging dan belimbing kecuali kelapa goreng
Masukkan santan cair, biarkan ia reneh sebentar dan sebati, Masak sehingga belimbing empuk Masukkan kelapa kisar tadi. Masukkan garam dan kacau rata dan akhir sekali masukkan santan pekat.
Awas jaga api supaya santan tidak pecah hendaklah kecil agar santan tak pecah
Gaul rata, matikan api, tabur daun kunyit dan sedia dihidang
No comments:
Post a Comment