BAHAN-BAHAN
1. 1 Kg tulang ikan talang kering
2. 4 sudu makan rempah kari
3. 6 ulas bawang merah (dikisar)
4. 2 ulas bawang putih (dikisar)
5. Nenas dipotong nipis.
6. 1 biji terung dipotong baji
7. 3 cawan santan
8. sedikit gula
BAHAN MENUMIS
1. 6 ulas bawang merah (dimayang)
2. 3 Ulas bawang putih (dimayang)
3. 1/2 sudu teh halba campur
4. Daun kari
5. 5 sudu makan minyak masak.
CARA MEMBUATIkan kering dipotong dan direndam. Satukan rempah kari, bawang merah dan putih serta sedikit air, jerang dalam periuk sehingga rempah masak.
Masukkan santan biar mendidih. Masukkan ikan kering, terung, biar separuh lembut, kemudian masukkan nanas dan sedikit gula.
Masak sehingga mendidih dan sedikit pekat, angkat dari api. sehingga garing kekuningan, tuang bahan tumis di dalam gulai yang dimasak tadi, tudung rapat.
Gulai sedia dihidang
P/S : Ermm lebih sedap kalau ada sambal udang dan petai. Pendek kata mak mertua lalu
belakang memang tak perasan.
Banyak lagi di http://koleksiresepiterhebat.blogspot.com
Koleksi Petua,
No comments:
Post a Comment