Bahan-Bahan
250gm Spageti , masak mengikut arahan pada bungkusan
1kg Lala, dicuci bersih
10 biji cili padi, ditenyeh
180g Susu sejat.(boleh diganti santan)
5 ulas bawang putih, dicincang elok
1 cawan selasih Thailand
Garam dan lada untuk tambahan rasa Lala Mentah
Cara Penyediaan
1. Masukkan lala ke dalam kuali dan tutup dengan penutup. Biarkan sehingga masak.
2. Alihkan lala ke dalam mangkuk dan simpan pati lala berasingan.
3. Masukkan 4 sudu besar minyak zaitun dan tumis bawang putih dan cili padi sehingga
wangi.
4. Masukkan pati lala tadi bersama susu sejat dan didihkan dengan pelahan.
5. Kemudian gaulkan lala yang telah dimasak bersama daun selasih Thailand
Lebih kurang 30 minit sahaja untuk masak, makanan hanya cukup 4 orang makan sahaja.Maklumat Tambahan : Selasih Thailand
No comments:
Post a Comment