Followers

Custom Search

Thursday, November 11, 2010

Bubur Cendawan



Bahan-Bahan Membuatnya
225 gm beras
1750 ml air
1 ekor ikan kembung (direbus)
6-10 biji lada hitam
3 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 camca besar minyak

3 sm halia (dimayang)
150 gm cendawan butang
100 gm cendawan hitam
100 gm cendawan tiram
2 camca besar minyak bijan
2 camca santan pekat
Garam secukup rasa

Cara Membuatnya.
Masak beras bersama air. Tumbuk isi ikan bersama lada hitam, bawang merah & bawang putih. Panaskan minyak, tumis halia dan masukkan semua cendawan yang dipotong nipis. Apabila masak, masukkan minyak bijan dan ketepikan. Apabila beras cukup kembang dan  air hampir kering, masukkan campuran isi ikan dan santan. Kacau selalu hingga menggelegak.

Akhir sekali masukkan cendawan goreng & kacau rata. Sewaktu bubur dihidang, taburkan daun bawang, cili merah dan bawang goreng. Hidang untuk 4-6 orang.
 

p/s : Sangat sesuai untuk orang kurang sihat

 

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

My Blog List

More Story Here

Let Join !