Blueberry Cheesecake : Ikhsan : Fiesh Fotopages |
Bahan-Bahan
- 24 keping biskut (tanpa krim kat tengah)
- 50g non-salt butter (dicairkan)
- 200g blueberry (dlm tin pon bole)
- bahan A: 30g gula, 2 sudu teh perahan lemon, 1/4 cwn air
- 120g creamcheese
- 30g gula halus
- 70cc (atau ml) plain yogurt
- bahan B: 2 sudu teh serbuk gelatin dan 2 sudu besar air
- air perahan lemon
Cara Membuatnya
-
biskut dihancurkn. Kalau mahu mudah boleh guna pengisar. Kemudian
masukkan non-salt butter yg telah dicairkan kedlm biskut yg telah hancur
tadi.
-
gaul rata biskut dan butter.Pindahkan ke dlm acuan kek. Tekan dgn
tapak tgn supaya biskut td rata ke seluruh bekas. Tutup dengan wrapping
paper dan masukkan dlm peti ais(bukan yg sejuk beku).
-
Bhn A dimasukkan kedlm periuk dan dipanaskan sebentar.Seelok2 nya sampai pekat sikit. Setelah itu dibiarkn sejuk.
- bhn B: gelatin dicairkn dlm air. Ketepikan.
-
dlm bekas yg lain, campurkn gula halus dgn cream cheese. pukul sampai lembut.
-
masukkan yogurt. Kacau rata.
-
1/3 blueberry yg telah disediakan pd awal td dimasukkn dlm adunan.
kacau rata. Kemudian masukkn separuh dari gelatin yg telah larut td. (jika
gelatin berketul, panaskan dlm 1minit dlm oven) .Rasa sedikit
bancuhan.Kalau perlu nk tambah jus lemon pon ok.
-
curahkan adunan dlm bekas yg berisi biskut td.bekukan dlm peti ais( tempat sejuk beku). Bila dh beku, ikut step seterusnya.
-
baki blueberry dicampurkn dgn baki gelatin, kacau rata. Tuangkn diatas lapisan pertama yg dh beku td.
- lepas diratakn keseluruh bekas, sejuk beku kn sampai la kek ni betul2 keras. Lepas tu boleh la dimakan masa sejuk2.
- Tinggi traffik = Lebih Untung
-
Produk kesihatan lelaki &;Perempuan harga terbaik,
- Kedai jual produk herba dan alatan kesihatan terhebat,
-
Camna pembuat dodol jadi kaya, percuma trafik,
- Anda boleh baca bahasa Inggeris, klik sini ada peluang baik punya.
No comments:
Post a Comment