Followers

Custom Search

Friday, September 11, 2009

Abok-abok Sagu


Bahan-Bahan
1 kg kelapa parut
(sudah dikupas kulitnya)
500g sagu biji
Garam halus
dan Gula melaka secukupnya
daun pisang(dilayur)
Lidi secukupnya


Cara Membuatnya

1 Basuh sagu biji.Tapis dan biarkan 30 minit.
2 Basuh sagu biji sekali lagi.Biarkan di tapisan selama 30 minit lagi.
3 Gaul sagu biji dengan kelapa parut dan garam halus.
4 Letakkan satu sudu makan campuran sagu biji-kelapa ke atas daun pisang. Tabur gula melaka yang telah diracik. Tutup dengan satu atau dua sudu makan campuran sagu biji-kelapa parut.
5 Semat daun pisang dengan lidi.
6 Kukus hingga naik wap(20 minit)atau sehingga daun pisangnya layu.


Kemudian boleh dihidangkan diwaktu petang.

Banyak lagi di
http://koleksiresepiterhebat.blogspot.com Koleksi Petua, Business Idea, Jana $$ Dari Rumah Halal,
Peluang Business Dari Oversea

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

My Blog List

More Story Here

Let Join !