Followers

Custom Search

Monday, May 16, 2011

Agar-Agar Delima Istana

Thanks to : Kak Ummi

Salam semua, Sempena musim panas, fatin rasa esok rasanya fatin berkongsi agar-agar, Selamat mencuba !

Bahan-Bahan
1 tahil agar-agar
4 cawan air biasa(1 drpnya air cocktail)
1 tin susu cair
6 biji telur gred A(pukul asing dulu)
 ½ cawan gula(tambah ikut selera)
½ cawan susu pekat(tambah ikut selera)
Kismis secukupnya
1 sudu teh vanilla
½ tin buah cocktail(buah sahaja)

Cara Membuat
1)Agar-agar dibasuh,terus dimasukkan ke dalam loyang yang dikehendaki
 
2)Lain-lain bahan dicampur dalam satu bekas lain,kemudian dituang kedalam loyang.
 
3)Seelok-eloknya buah cocktail,agar- agar dan kismis dimasukkan berselang- seli dengan segala bahan cecair tadi 

Peringatan:Agar-agar tadi dalam  keadaan panjang(jangan  dipotong)
 
4)Kukus mesti 2 jam 

*** Boleh dimakan sebagai pencuci mulut pada bila-bila masa.

Cara Membuat
Air boleh ditambah atau dikurang mengikut selera kepejalan agar-agar  masing-masing .Awas!Selepas 2 jam jika dicucuk dengan garfu,agar-agar masih cair,ini kerana agar-agar tidak akan mengeras sehingga habanya hilang.

Barulah boleh dimasukkan kedalam peti sejuk.Untuk ubahsuai boleh digunakan kuning telur sahaja kerana putih telur akan menyebabkan agar-agar sedikit keras dan hanyir.Bila agar-agar dipotong ia akan kelihatan seperti kristal diantara buah-buahan.

Selamat mencuba!

 

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

My Blog List

More Story Here

Let Join !