Air Kedondong Asam Boi (Ingin tahu buah kedondong ?) |
Assalamulaikum semua, hari ini ingin berkongsi air kedondong Asam boi. Emmm..baru sebut dah kecur air liur yer tak ?. Cara membuatnya sangatlah mudah dengan syarat ada buah kedondong. Anda tahu buah kedondong bukan?. Kalau tak tahu lihat gambar dibawah,
Inilah buah kedondong !!Kredit to bestofMalaysia |
Sebenarnya banyak kegunaan kedondong ini, selain dibuat jus kedondong, ia juga boleh dibuat jeruk ~ ada yang suka buat jeruk kedondong pedas dan ada yang suka jeruk kedondong manis kalau nak cuba buat sendiri tak susah klik JERUK KEDONDONG1, JERUK KEDONDONG. Ini juga boleh makan bagi perempuan yang mengandung untuk menghilangkan rasa loya. Selamat mencuba resepi dibawah ini
Bahan-bahan
½ kg kedondong (7-8 biji kedondong)
dikupas kulit.
gula secukup rasa
secubit garam
Asam boi (warna putih)
Air masak (sejuk atau suam)
sedikit airbatu (jika suka)
dikupas kulit.
gula secukup rasa
secubit garam
Asam boi (warna putih)
Air masak (sejuk atau suam)
sedikit airbatu (jika suka)
Cara Membuat
Kisar kedondong yang telah dikupas kulitnya
kemudian ditapis.
Masukkan ke dalam jug dan tambah air gula.
jika suka tambah airbatu dan masukkan beberapa biji asam boi.
kemudian ditapis.
Masukkan ke dalam jug dan tambah air gula.
jika suka tambah airbatu dan masukkan beberapa biji asam boi.
Tambahan
Amat sedap diminum selepas makan tengahari waktu cuaca panas.
No comments:
Post a Comment