Followers

Custom Search

Tuesday, October 2, 2012

Asam Pedas Ikan Keli Berlada Hitam

Asam Pedas Ikan Keli Berlada Hitam : Ihsan Potret Kasih   
Ingin mencuba asam pedas minang ? Jom tengok sini.



Asam Pedas Ikan Keli Berlada Hitam
 
Bahan-bahan A
5-6 ekor ikan keli( direndam dengan air limau agar hilang hanyir)
15 biji lada kering
6 biji bawang kecil
3 biji bawang putih
½cm halia
1 inci kunyit
20 biji lada hitam
15 helai daun kesum
kesemua bahan A dikisar 
 
Bahan-bahan B
100 ml minyak
sedikit gula
400 ml air
sedikit air asam jawa
garam secukup rasa
perisa penyedap rasa
20 helai daun kesum 

Cara Membuat
Panaskan minyak, tumis bahan A sehingga naik bau,masukkan air, tunggu hingga mendidih,seterusnya masukkan ikan keli tunggu hingga kuah pekat kemudian masukkan air asam jawa,gula,garam secukup rasa dan perisa penyedap rasa dan akhir sekali barulah diletakkan daun kesum.
 
Cadangan Hidangan 
 Lebih enak dihidangkan dengan nasi panas sungguh menyelerakan. Hati-hati bila makan ikan keli nanti tercekik tulang pulak. Ini ada petua hilangkan tercekik tulang.

Resepi Sumbangan : zulaiha binti sabtu - terima kasih kak !!

*** JOM SEMAK DAFTAR MEMILIH  DI SPR *** 

Iklan :

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

My Blog List

More Story Here

Let Join !