Asam Pedas Ikan Keli Berlada Hitam : Ihsan Potret Kasih |
Ingin mencuba asam pedas minang ? Jom tengok sini.
Asam Pedas Ikan Keli Berlada Hitam
Bahan-bahan A
5-6 ekor ikan keli( direndam dengan air limau agar hilang hanyir)
15 biji lada kering
6 biji bawang kecil
3 biji bawang putih
½cm halia
1 inci kunyit
20 biji lada hitam
15 helai daun kesum
kesemua bahan A dikisar
15 biji lada kering
6 biji bawang kecil
3 biji bawang putih
½cm halia
1 inci kunyit
20 biji lada hitam
15 helai daun kesum
kesemua bahan A dikisar
Bahan-bahan B
100 ml minyak
sedikit gula
400 ml air
sedikit air asam jawa
garam secukup rasa
perisa penyedap rasa
20 helai daun kesum
sedikit gula
400 ml air
sedikit air asam jawa
garam secukup rasa
perisa penyedap rasa
20 helai daun kesum
Cara Membuat
Panaskan minyak, tumis bahan A sehingga
naik bau,masukkan air, tunggu hingga mendidih,seterusnya masukkan ikan
keli tunggu hingga kuah pekat kemudian masukkan air asam jawa,gula,garam
secukup rasa dan perisa penyedap rasa dan akhir sekali barulah
diletakkan daun kesum.
Cadangan Hidangan
Lebih enak
dihidangkan dengan nasi panas sungguh menyelerakan. Hati-hati bila makan ikan keli nanti tercekik tulang pulak. Ini ada petua hilangkan tercekik tulang.
Resepi Sumbangan : zulaiha binti sabtu - terima kasih kak !!
*** JOM SEMAK DAFTAR MEMILIH DI SPR ***
Iklan :
No comments:
Post a Comment