Followers

Custom Search

Thursday, May 16, 2013

Blueberry Cheesecake

Blueberry Cheesecake : Ikhsan : Fiesh Fotopages
Bahan-Bahan

  • 24 keping biskut (tanpa krim kat tengah)
  • 50g non-salt butter (dicairkan)
  • 200g blueberry (dlm tin pon bole)
  • bahan A: 30g gula, 2 sudu teh perahan lemon, 1/4 cwn air
  • 120g creamcheese
  • 30g gula halus
  • 70cc (atau ml) plain yogurt
  • bahan B: 2 sudu teh serbuk gelatin dan 2 sudu besar air
  • air perahan lemon

Cara Membuatnya

  1. biskut dihancurkn. Kalau mahu mudah boleh guna pengisar. Kemudian masukkan non-salt butter yg telah dicairkan kedlm biskut yg telah hancur tadi.
  2. gaul rata biskut dan butter.Pindahkan ke dlm acuan kek. Tekan dgn tapak tgn supaya biskut td rata ke seluruh bekas. Tutup dengan wrapping paper dan masukkan dlm peti ais(bukan yg sejuk beku).
  3. Bhn A dimasukkan kedlm periuk dan dipanaskan sebentar.Seelok2 nya sampai pekat sikit. Setelah itu dibiarkn sejuk.
  4. bhn B: gelatin dicairkn dlm air. Ketepikan.
  5. dlm bekas yg lain, campurkn gula halus dgn cream cheese. pukul sampai lembut.
  6. masukkan yogurt. Kacau rata.
  7. 1/3 blueberry yg telah disediakan pd awal td dimasukkn dlm adunan. kacau rata. Kemudian masukkn separuh dari gelatin yg telah larut td. (jika gelatin berketul, panaskan dlm 1minit dlm oven) .Rasa sedikit bancuhan.Kalau perlu nk tambah jus lemon pon ok.
  8. curahkan adunan dlm bekas yg berisi biskut td.bekukan dlm peti ais( tempat sejuk beku). Bila dh beku, ikut step seterusnya.
  9. baki blueberry dicampurkn dgn baki gelatin, kacau rata. Tuangkn diatas lapisan pertama yg dh beku td.
  10. lepas diratakn keseluruh bekas, sejuk beku kn sampai la kek ni betul2 keras. Lepas tu boleh la dimakan masa sejuk2.
Iklan :


No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

My Blog List

More Story Here

Let Join !