Followers

Custom Search

Thursday, November 28, 2013

Daging Salai Masak Lemak Cili Api Dengan Belimbing Buluh.

Sumber : Anugerah Alam

Bahan-Bahan
1/2 kilo daging yang telah disalai
2 batang serai - dititik
1/2 mangkuk kecil kelapa goreng
1 mangkuk santan pekat
1/2 mangkuk kecil belimbing buluh
Beberapa helai daun limau purut
Daun kunyit - dihiris halus

10 biji cili padi - tumbuk halus
1 inci Kunyit hidup  

 Cara Membuatnya  
Daging dibersihkan kemudian disalai diatas bara api , Terbalikkan hanya 2 kali sahaja
Apabila sudah masak, sejukkan sebentar kemudian dihiris ( dlm 2cm ).

Kelapa parut disanggan  sehingga kekuningan kemudian dikisar halus. Satukan kesemua bahan yang telah ditumbuk halus bersama serai, daging dan belimbing kecuali kelapa goreng
 
Masukkan santan cair, biarkan ia reneh sebentar dan sebati, Masak sehingga belimbing empuk Masukkan kelapa kisar tadi. Masukkan garam dan kacau rata dan akhir sekali masukkan santan pekat.

Awas jaga api supaya santan tidak pecah  hendaklah kecil agar santan tak pecah
Gaul rata, matikan api, tabur daun kunyit dan sedia dihidang
   

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

My Blog List

More Story Here

Let Join !