Followers

Custom Search

Friday, May 11, 2012

Kuih-Muih : Gulung Puteri

Sekadar gambar hiasan : Kredit untuk kak Zalia

Bahan-Bahan 
500 gm tepung beras
150gm tepung jagung
114 gm tepung Tang Ming
(anda tahu tepung ini? kalau tak tahu klik disini)
150 gm tepung gandum
2,000 ml air
50 gm minyak masak

Bahan-Bahan Membuat Sos
500 gm udang (dicelur lima minit)
20 gm sos tiram
300 gm gula kastor
80 gm stok ayam
60 gm bawang besar (dihiris)
20 gm bawang putih (dihiris)
50 gm halia muda (dihiris)
50 ml minyak berperisa maggi
50 gm minyak masak
100 gm bawang kecil (dihiris)


Cara-cara Membuat 
Campurkan tepung beras, tepung jagung, tepung Tang Ming (anda tahu tepung ini? kalau tak tahu klik disini) , tepung gandum, minyak dan air. Uli sehingga ia rata.

Susun kain muslin(apa itu kain muslin1,kain muslin2? lihat gambar disini.) ke dalam kukusan rotan seperti yang digunakan di restoran Cina. Tuangkan nipis adunan tepung ke atas kain muslin dan kukus seminit.

Setelah itu, susun udang ke atas tepung dan gulung.

Panaskan minyak di dalam kuali dan tumiskan bawang putih sehingga ia wangi.

Campurkan minyak berperisa maggi, kicap, sos tiram, gula,stok ayam serta didih sampai lima minit.

Susun kuih gulung tadi ke dalam pinggan dan tuangkan sos ke atasnya.Kemudian taburkan bijan goreng. Senang bukan. 

Kuih amat mudah disediakan terutama jika mendapat tetamu yang `last minute' call nak datang rumah anda. Kalau 5 minit baru nak datang hidangkan air kotak dan biskut marrie sahaja. ** Ingin tambah duit tambahan, tanpa pelaburan apa-apa? jom tengok sini atau sini

No comments:

Post a Comment

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

My Blog List

More Story Here

Let Join !