Ini dodol labu |
Dodol Bentuk Setiga |
Part kacau dodol memang memenatkan !! Banyak pantang larang tu |
Assalamualaikum, bertemu kembali dalam koleksi resepi terkenal, maaf jika terlalu awal ceritakan resepi buat dodol labu, puasa pun belum kan !! tak per sebenarnya sajer jer. Nak bagi semangat berpuasa...
Tahun nie nak buat kelainan sikit, nak buat dodol labu..mesti ada yang belum pernah makan kan .. termasuklah saya. Berikut resepi (kalau siap hantar barang sekilo dua kat saya)
Bahan-Bahan
600 gm labu
300 gm tepung pulut
300 gm gula pasir
300 gm gula merah (gula kabung)
300 gm tepung pulut
300 gm gula pasir
300 gm gula merah (gula kabung)
1 sudu teh garam
1 biji kelapa perut dijadikan ½ liter santan pekat
Sehelai daun pandan
1 biji kelapa perut dijadikan ½ liter santan pekat
Sehelai daun pandan
Cara Membuat
Rebus labu hingga empuk kemudian dilenyek
hingga lumat. Masukkan kesemua bahan ke dalamnya sambil digaulkan
kemudian dijerangkan sambil dikacau di atas api hingga tidak melekat di
tangan. Apabila telah sejuk, bentukkan sesuka hati.
Resepi Dodol Durian, Ingin tahu asal -usul dodol, Ingin tahu pantang larang orang lama semasa buat dodol.
Hi, Nice post! I noticed a broken link on your site. Please email me back and I would be happy to point it out to you.
ReplyDeleteThanks!
Harry
harry.roger10@gmail.com