Followers

Custom Search

Wednesday, August 8, 2012

Kuih Raya : Bahulu

Baulu - sedap dimakan waktu panas

Assalamualaikum dan selamat berpuasa.  Sepuluh hari , tidak lama lagi kita akan menyambut hari raya adil fitri. Kali ini Fatin ingin berkongsi resepi membuat kuih raya tradisional iaitu BAULU.  Memang popular sekali dikatakan merupakan `kek' orang melayu yang pertama sebelum kedatangan kuih-kuih moden.

Bahan-Bahan
1 mangkuk telur ayam
1 mangkuk gula pasir
setengah kg. tepung gandum
sedikit minyak.
acuan kuih bahulu

Cara Membuat
1. Pukul telur dan gula sehingga kembang dan pekat.
2. Ayak tepung dan baking powder kedalam adunan batter yang telah betul-betul kembang dan pekat. Kacau adunan sehingga sebati.
3. Sebelum bakar bahulu, isikan acuan dengan minyak dan bakar dalam oven selama 10 minit untuk memanaskan acuan dan supaya adunan tidak melekat. Keluarkan acuan yang telah panas dari oven dan buangkan minyak.
4. Sediakan kain yang dibalut pada kayu untuk sapukan minyak ke acuan setiap kali sebelum masukkan adunan ke acuan.
5. Bakar gula dalam oven sebentar sebelum guna sehingga agak-agak hangat dan terus tuang kedalam telur. Tips ini untuk ketahanan kuih bahulu. Tahan sehingga sebulan tanpa pengawet.
6. Untuk meringankan kuih bahulu, panaskan tepung dalam oven tapi jangan terlalu lama, agak-agak hangat.
7. Bakar pada suhu bakar 200C sehingga bahulu kekuningan.

Iklan :  

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

My Blog List

More Story Here

Let Join !